Zurek - erään sopan tarina
Aamu oli hiukan sumuinen, rannan hiekka näytti märältä.
Vatsaa kurni, mutta lähes kaikki kahvilat ja ravintolat olivat vielä kiinni.
Sopot nukkuu sunnuntaiaamuisin – ainakin toukokuussa, kesäsesongin
ulkopuolella. Kuuluisan puulaiturin vieressä oli kuitenkin yksi ravintola jo avannut
ovensa. Ajatus kahvista houkutteli. Tarjoilija toi menun ja jostain syystä
päädyin tilaamaan kahvin lisäksi aamiaiseksi perinteistä puolalaista keittoa. Saapuessaan soppa näytti hiukan erikoiselta. Lihan, makkaran
ja yrttien lomasta kurkisti puolikas, keitetty
kananmuna. Ensimmäiset lusikalliset olivat hiukan epäileviä, mutta joku
juju siinä maussa oli, sillä sitä mukaa kun kulho tyhjeni, muuttui maku yhä paremmaksi.
Ryystin annokseni loppuun viimeistä tippaa myöten.
Kun vuotta myöhemmin palasin Puolaan, oli joulukuu.
Gdanskissa tuoksui hehkuviini ja kaupunki oli koristautunut jouluun. Matkan
ensimmäisenä iltana piti alkupalaksi tilata tietenkin keittoa. Opettelin Googlesta
nimenkin – Zurek. Puolan Suomen suurlähetystön sivuilla keitosta
kerrotaan seuraavin sanoin: ”Keitto on olennainen osa
ateriaa. Vanhin puolalainen ja maailmassa ainoa laatuaan ruokalaji on hapan ja
sakea Zurek-keitto, joka tarjotaan
makkaran ja puolikkaan keitetyn kananmuna kera. ”
Keiton pohja on todella ruisjauhoista, vedestä ja mausteista jopa viikon verran hapatettu liemi. Jokainen ravintola valmistaa keiton hiukan omalla tavallaan ja omin lisukkein. Yleensä siitä löytyy kuitenkin vähintäänkin vaaleaa, puolalaista tuoremakkaraa, palvikinkkua ja perunaa. Joissakin paikoissa siihen on lisätty myös porkkanaa ja mahdollisesti muita vihanneksia. Soppaan kuuluu myös puolikas keitetty kananmuna, samaan tapaan kuin meillä pinaattikeittoon. Yrtteinä keitossa käytetään perinteisesti pippurinmarjoja, piparjuurta ja meiramia. Tuon matkan jälkeen olin ainakin neljää erilaista Zurek-annosta viisaampi.

Keiton jälkeen pöytään kannettiin
toista perinneherkkua, pierogeja. Pierogit ovat tutummalta nimeltään
dumplingseja. Keitettyjä, täytettyjä nyyttejä.
Jos matkustat Gdanskiin, niin varsin mainio ”pierogarnia” on Restauracja - Pierogarnia u Dzika osoitteessa ul. Piwna 59/60. Me nautimme keittomme ja pierogimme tällä kertaa ravintola Lokalnassa, joka löytyy osoitteesta Grzaska 1. Kuten jo varmaankin arvaat, se ei suinkaan jäänyt tämän matkan viimeiseksi keitoksi.
Jos matkustat Gdanskiin, niin varsin mainio ”pierogarnia” on Restauracja - Pierogarnia u Dzika osoitteessa ul. Piwna 59/60. Me nautimme keittomme ja pierogimme tällä kertaa ravintola Lokalnassa, joka löytyy osoitteesta Grzaska 1. Kuten jo varmaankin arvaat, se ei suinkaan jäänyt tämän matkan viimeiseksi keitoksi.
Seuraavana
iltana tie vei Sopotiin. Osoitteessa Ul. Chopina 36 sijaitsee ehkä yksi
tunnelmallisimmista ravintoloista, jossa olen illastanut. Ravintolan nimi on
Karczma Irena. Se on paikallisten suosima ja pöytää voikin olla vaikea saada
ilman pöytävarausta. Meinasimme jäädä ilman pöytää edellisellä reissulla ja
niin kävi nytkin. Meille tarjottiin hiukan pahoitellen pientä, matalaa nurkkausta
kiviholvin alta. Ei haitannut. Alkupalaksi saimme herkulliset keitot – huomioin,
että tämän paikan versiosta puuttui se kananmunanpuolikas. Maku oli kuitenkin
erinomainen. Olimme saaneet alkupalat nautittua, kun paikan omistaja (ainakin
samainen herra on ollut tiskin takana aina siellä käydessämme) tuli kertomaan,
että salin puolelta vapautui meille pöytä. Meille olisi kelvannut tuo pieni
nurkkauskin, mutta siirryimme silti. Mainittakoon tässä kohtaa, että mitä
tahansa tilaatkin ravintolan listalta, voit luottaa siihen, että se on hyvää. Raavaiden miesten kannattaa maistaa porsaan
polvea ja tilata kylkiäisiksi iso tuoppi paikallista olutta. Kokonaan
oman lukunsa voisi omistaa puolalaiselle vodkalle. En nyt mene tässä tarinassa
sen enempää aiheeseen, mutta pieni naukku pakastinkylmää Sobieskia
aperitiivina, tai ruuan päälle – kyllä kiitos.
Vieläkö
jaksat lukea aiheesta Zurek? Jaan sinulle nyt muutaman salaisuuden tuohon
keittoon liittyen. Lokalnan tarjoilija oli hyvillään, kun kehuin heidän
keittoaan. Kyseisen paikan kokki myös paljasti, että lähes kaikki ravintolat
käyttävät ”valmishapatetta”, jota saa ostaa jokaisesta puolalaisesta
ruokakaupasta. Tuota keiton pohja-ainesta olisi siis saatavilla pullotettuna! Kuinka
nerokasta! Tässä kohtaa huomasin surevani, että olin varautunut vain pienellä
lentolaukulla. Paikallisen ostoskeskuksen (Madison) alakerran ruokakauppa
tarjoili kuitenkin yllätyksen. Tiedättehän ne Knorrin ”lisää vain vesi”
–tyyppiset pussikeitot? Olisihan se pitänyt arvata, että tästä
kansallisaarteesta on Puolassa saatavilla myös pussikeittojauhetta. Sitä oli
pakko ostaa tuliaisiksi pari pussia. Lähitulevaisuudessa on siis Turtiaisen
kokeellisessa yökeittiössä luvassa perinteistä puolalaista keittoa
suomalaisittain. Pistetään siis tuunaten tuo pussikeitto ja sen lisäksi olisi
vakaa aikomus yrittää itse tehdä tuota hapatetta aidon, paikallisen reseptin
mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti